MANİPÜLASYON VE SPEKÜLASYON NEDİR? İKİ KAVRAM ARASINDA Kİ FARKLAR NELERDİR?
•Manipülasyon,yanlış bilgi ya da söylenti yayarak yatırımcıları yanıltmak ya da bir menkul kıymetin fiyatını çeşitli tekniklerle kasıtlı ve suni olarak düşürme veya yükseltme girişiminde bulunma eylemidir.
•Bu işlemi gerçekleştirenlere ise manipülatör denir. Yatırımcıları yanlış yönlendirerek onların zarar etmesine sebep olabilirler.Algıyı yönlendirme ve fiyat hareketlerine müdahale yolarıyla yapılabilir.Algıyı yönlendirmede, piyasaya kasıtlı olarak yalan haber veya söylentiler yayarak fiyatları aşağı veya yukarıya çekmeye çalışırlar.
•Fiyat hareketlerine doğrudan müdahale ise, yatırımcının zararda olduğu hisse senedini satması ve hemen ardından daha düşük fiyattan geri almasıdır.Bir başka yöntemi ise biri veya birileriyle anlaşarak aynı fiyatta ve miktarda emirleri eş zamanlı olarak sisteme girerek menkul kıymetin fiyatına istedikleri yönde müdahale etmeleridir.
•Spekülasyon ise bir piyasa veya ticaretle alakalı bir terimdir.Dünyada kabul görmüş anlamı ise; bir yatırım aracı ya da mal ile ilgili gelecekte oluşacak fiyat değişimlerinde kar elde etmeye çalışmaktır.Yeterli bilgi ve birikim sonucunda yatırım aracının fiyatının yükseleceği veya düşeceği beklentisi ile kar etmek amacıyla yapılan bir yatırımdır.
•Spekülasyon yapan kişi aynı zamanda riski de üstlenmiş olur çünkü yükseleceğini beklediği bir yatırım aracının fiyatı düşerse zarar etmiş olur. Bu riski üstlenen yatırımcıya ise spekülatör denir.Spekülasyon borsada yatırım yapan birçok kişinin uyguladığı ve yasal olan bir yöntemdir. Manipülasyon ise cezai sonuçları olan yasa dışı bir işlemdir.Yatırımcıların özellikle manipülatif hareketlere karşı çok dikkatli olmaları ve duyulan her habere inanmamaları gerekir.
•Asıl yapılması gereken piyasada bir haber dolanıyorsa kaynağı ve doğruluğunu araştırıp buna göre hareket edilmekledir ve unutmayınız piyasa bir haber size gelmişse sizden önce duyanlar işlemi yapmış ve sizin bu haberle fiyatları yükseltmenizi bekliyorlardır.
İnternetten araç satışı ilanı verip kapora alındıktan sonra satışı gerçekleştirmemek nitelikli dolandırıcılık hükmündedir.
Yargıtay 15. Ceza Dairesi
2018/810 E.
2018/1026 K.
Sanığın ”sahibinden.com” isimli internet sitesine satılık araç ilanı verdiğini gören katılanın, sanık ile telefon aracılığı ile irtibata geçerek suça konu aracın alım-satımı konusunda anlaştıkları, sanığın katılandan 100 TL kapora istediği, ardından katılanın 100 TL’yi sanığın eşi olan temyiz dışı sanık … adına kayıtlı hesaba gönderdiği, paranın sanık tarafından çekildiği ancak sanığın suça konu aracın satışını katılana vermediği ve teslimini de yapmadığı, katılanın da bir daha sanığa ulaşamadığı, sanığın bu şekilde haksız menfaat sağladığı, sanık savunması, katılan beyanı ve tüm dosya kapsamından anlaşıldığından, sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesine dayanan mahkemenin mahkumiyet hükmünde bir isabetsizlik görülmemiştir.